Cum ziceam și pe facebook, asta e supa iernii la noi, anul ăsta. Rețeta am furat-o de pe un forum de părinți pe care mă mai dau din când în când și cel mai tare e că poti să folosești practic ce legume ai chef/prin frigider în momentul în care o faci. Iese foarte cremoasă, chiar dacă nu folosesc smântână de gătit (uneori mai pun puțin parmezan ras fin, dar nu e musai dacă ești la dietă). De crutoane nu mai vorbesc, sunt absolut opționale, doar că eu aveam juma de pâine alba mai veche care se cerea folosită. Fiică-mea adoră crutoanele făcute în casă așa că, de câte ori am ocazia, tai pâinea în felii, apoi cuburi; fac un amestec de ulei de măsline, sare, praf de usturoi și oregano, îl împrăștii peste cuburile de pâine, amestec ușor cu degetele toată combinația apoi dau la cuptor, la foc foarte mic, până se usucă și rumenesc puțin. Le învârt pe cât se poate măcar o dată în tavă și pam pam, am crutoane home made.
Înapoi la supă, eu am folosit azi:
- doi dovlecei mici
- o ceapă
- doua roșii
- un morcov
- jumătate de rădăcină de țelină
- un cățel de usturoi
- ulei de măsline
- sare
- o linguriță fulgi de chili
- o linguriță oregano uscat
- crutoane
- pătrunjel
Am curățat legumele și le-am tăiat pe lungime. Le-am stropit cu ulei de măsline, sare și oragano și am amestecat bine, să fie unse pe toate părțile, apoi le-am băgat la cuptor la 180 de grade. Au stat acolo cam juma de oră, le-am întors, le-am mai lăsat 10 minute și le-am scos.
Le-a aruncat într-o oală, am acoperit cu apă (nu mai mult de un deget peste legume) și le-am pus la fiert până s-au înmuiat bine de tot. După ce s-au răcorit cât de cât, le-am făcut praf la blender împreună cu cățelul de usturoi.
Înapoi în oală, am adăugat fulgii de chilli, am dres de sare și am mai lăsat la fiert încă 5 minute maxim.
Am mâncat cu crutoane și pătrunjel mult.
Să fiți iubiți și bine hrăniți